Šalvěj španělská- co s ní?

Šalvěj španělská
Šalvěj španělská- co s ní?

Šalvěj španělská, nebo li Chia semínka, konzumovali už i staří Aztékové a Mayové, kteří znali jejich blahodárné účinky. Konzumovali je jednoduchým zalitím horkou vodou, v podobě řídké kaše. Šalvěj španělská má různý způsob využití a použití. Lze ji konzumovat jen tak – semínka samy o sobě, pochutnat si na ně během dne nebo na snídani. Jedna – dvě lžičky šalvěje španělské zabezpečí dostatečný ranní příjem živin. Protože Šalvěj španělská nemá žádnou výraznou chuť, klidně ji přidejte k jakémukoliv jídlu – do jogurtu, kefíru a mléka, nebo do salátů a ovocných šťáv. Šalvěj španělská se s oblibou používá na přípravu chutných pudinků. V této podobě se jí potěší i děti, ale stejně velkou radost dokážou udělat i dospělým, a navíc jsou velmi zdravé. Příprava pudinku z šalvěje španělské, nebo chia semínek, je velmi jednoduchá. Přísady, které si můžete skombinovat libovolně podle vlastní chuti, zamícháte v kuchyňském robotu. Připraven pudink odložíte do chladničky a po 10 – 15 minutách, kdy semínka nabobtnají, ho můžete sníst. Ochutit ho můžete čokoládou, vanilkou, nebo jakýmkoli ovocem. Je to výborná energická bomba, proto ji neváhejte zařadit do svého jídelníčku čím častěji.